Te is emlékszel még azokra a napokra, amikor szépségszalonod megnyitásán, vagy a vendég köröd kiépítésén dolgoztál? Amikor lendületed és kreativitásod töretlen volt, és úgy érezted, hogy semmi nem állhat sikered útjába? Íme, 5 ötlet a motiváció fenntartásáért, amelynek köszönhetően mindig lelkes tudsz maradni!

A motiváció fenntartásáért az elsődleges lépés, hogy megfelelő környezetet alakítasz ki magad mellett. Apróságnak tűnhet, de sokkal kreatívabban tudsz gondolkodni, sokkal pozitívabb tudsz lenni a mindennapok során, ha a környezeted rendben van, tisztaság van körülötted. Színesítsd a szépség szalonodat élő virágokkal, illatosítókkal, hangulat zenével, a lényeg, hogy Téged is jó érzéssel töltsön el az a hely, ahol nap, mint nap dolgozol. Nagyon fontos, hogy odafigyelj a rendre és a tisztaságra. Minden reggel szellőztess, a nap végén pedig rakj rendet magad után,ne hagyd másnap reggelre, bármilyen fáradt is vagy!  Ha időd engedi, akkor egy friss illatú felmosóval töröld fel a padlót. Sokkal jobb érzés lesz reggel tiszta szalonba jönni és az első vendég előtt egy tiszta környezetben végig gondolni a napodat, esetleg ötletelni.

Ha már a nap végig gondolásánál tartunk, szintén hatásos lehet a motiváció fenntartásában, ha napi célokat tűzöl ki magad elé. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég pár apróság. Ilyen cél lehet, hogy aznap tanácsot adsz az egyik vendégednek, megosztasz egy kezelés közben készült képet a közösségi szakmai oldaladon, ajánlasz plusz egy kezelést vagy otthoni használatra szánt terméket. A lényeg, hogy minden nap tegyél valami olyat, amely segíthet a szépségszalonod fejlődésében vagy a vendégeid és közted lévő kapcsolat elmélyítésében.

Kitűzhetsz magad elé olyan heti célokat is, mint például heti 1 szakmai cikk elolvasása vagy heti 1 óra, amikor csak Önmagaddal foglalkozol, olvasol, pihensz, kikapcsolódsz. Nagyobb távlatokban lehet havi- negyed évi program, hogy elmész egy rendezvényre, szakmai napra, esetleg önismereti tréningre. Mindig olyan programokat válassz, amelyek tényleg érdekelnek és amelyeket lelkesen vársz!

Olyan vendégekkel vedd magad körül, akik jelenléte jó érzéseket keltenek benned. Ugye, mennyire bosszantó, amikor egy vendéged állandóan késik 5-10 percet, vagy gyakran az utolsó pillanatban mondja le az időpontot, netán még a kezelés közben is kötekedő veled? Természetesen nem lehet minden vendégeddel baráti a kapcsolatod, de ha megpróbálod tudatosan kizárni a problémás vendégeket, meglátod, a hangulatod egyből jobb lesz, a motiváltságodat pedig sokkal könnyebb lesz úgy fent tartanod, hogy az hosszútávon is megmaradjon.

Nagyon sokfélék vagyunk, mindannyiunkat más motivál a mindennapokban, viszont egy tényező mindig közös: 

“csak akkor tudunk motiváltak maradni,
ha nem vagyunk túlterhelve a mindennapokban.”

Amint eljön az a pillanat, hogy túl sok munkát vállalsz, túl sok vendéget szeretnél kiszolgálni egy nap, akkor már nem boldogsággal tölt a munkád, sokkal inkább teherként élünk meg minden napot. Nagy nyomást helyezünk Önmagunkra, amely blokkolja a kreatív gondolatokat. Ilyenkor érdemes újra végig gondolni, hogy honnan indultál, milyen nagyobb mérföldkövek voltak az eddigi munkád során, mennyi sikerélményben volt részed, milyen céljaid és álmaid vannak. Ezek mind-mind erőt adhatnak a nehezebb napokon. 🙂 

Összességében a legfontosabb, hogy a céljaidat úgy határozd meg, hogy azok ne rugaszkodjanak el nagyon a megvalósíthatóság szintjéről, viszont jelentsenek némi kihívást is, hogy motivált maradhass az elérésükben.

Hasonló üzleti, vállalkozásvezetési, önfejlesztési tippekért nézz körül aktuális rendezvényeink között:

http://www.innoshape.hu/category/oktatas/

További érdekes cikkeink