A hidratálás szerepe, azon felül, hogy elengedhetetlen szervezetünk komplikációk nélküli működéséhez, a bőrápolásban is számottevő. Bőröd a tested legnagyobb szerve, melyet a hidratálás táplál és segít a legjobban. Az elegendő folyadékbevitel rengeteg bőrprobléma ellen az egyik leghatékonyabb megoldás. Ha kíváncsi vagy, hogy mi a víz szerepe a bőrápolásban, olvass tovább!

A SZERVEZET VÍZHÁZTARTÁSA

Átlagosan szervezetünk 60-70%-a víz. A test teljes víztartalmát befolyásolja a nem, az életkor, a test zsírtartalma. A nők és az idősek esetében a víztartalom alacsonyabb, a zsírszövet aránya pedig magasabb: egy újszülött szervezete 70-75%, míg egy idősebb szervezet csak 50% vizet tartalmaz, tehát a szervezet víztartalma az életkorral csökken. 

A víztartalom ⅔-a a sejteken belül található, ⅓ része pedig a sejteken kívül, az érpályákban és a kötőszövetek között oszlik el. A nyirokerek szállítják a nyirokfolyadékot, a vérpályán belüli folyadék pedig a vérplazma. 

Szervezetünknek szüksége van az elegendő folyadékbevitelre, a vérkeringés biztosításához, a vérnyomás szabályozásához, a tápanyagok és a salakanyagok oldásához, felszívódásához és szállításához, illetve a szervezet belső hőmérsékletének biztosításához. Ha a vízháztartás egyensúlya megváltozik, csökken a vízfelvétel, amely komplikációkat okoz testünkben.

 

A HIDRATÁLÁS FONTOSSÁGA

A hidratáció fenntartása nélkülözhetetlen fizikai és szellemi teljesítőképességünk szempontjából is. Az ember víz nélkül 2-3 napig képes megmaradni, míg étel nélkül több hétig. A dehidratáció komplikációkat okoz, gyakori tünete a fejfájás, fáradékonyság és a koncentrációzavar. 

Az átlagos vízveszteség naponta 2,5 liter, éppen ezért fontos, hogy a folyadékveszteség és a folyadékbevitel egyensúlyban legyen egymással. Így tehát a napi 2,5 liter vízbevitel az optimális mennyiség, amely szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges, amelyből 1,3-1,5 liter folyadékbevitellel, 0,7 liter táplálékkal, illetve 0,3 liter a szervezeten belül végbemenő oxidációs folyamatokkal kapható meg.

 

A HIDRATÁLÁS SZEREPE A BŐRÁPOLÁSBAN

A hidratálás a bőr víztartalmának a növelése, aminek köszönhetően a bőr rugalmas, puha és kisimulttá válik. Ez a megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel és a bőrön keresztül történő vízvesztés megakadályozásával, (hidratáló krémek és kezelések) érhető el.

A víz javítja a bőr rugalmasságát, illetve hozzájárul a bőr fiatalságának megtartásához. Minél rugalmasabb a bőr, annál kevesebb az esélye, hogy finomvonalak és ráncok jelenjenek meg rajta. A víz a kollagén egyik alkotóeleme, azonban a korral a kollagéntermelés csökken, ezért ha azt szeretnéd, hogy sokáig fiatalos legyen a bőröd, a napi 2-3 liter víz elengedhetetlen. 

A bőr nap mint nap különböző szennyeződéseknek van kitéve, hiszen a levegőben rendkívül sok anyag megtalálható. A dohányfüst vagy a városi levegő kiszárítja és felgyorsítja a bőr öregedésének folyamatát. Azonban, ha a bőr megfelelően hidratált, kevésbé van kitéve a külső tényezők befolyásának. 

Továbbá a víz csökkenti a bőr faggyútermelését, a pattanások kialakulását és egy természetes, egészséges ragyogást ad.

 

A bőr hidratáltságának fenntartásához a klasszikus módszerek mellett időnként fontos alapos, mélytisztító kezelést is igénybe venni. Próbáld ki OxyGemeo kezelésünket, ha hatékony és kíméletes májtisztítást szeretnél!