A kémiai hámlasztás egy olyan bőrápolási kezelés, amelynek számos jó hatása van az arcbőrre. Szinte minden korosztály alkalmazhatja és a legtöbb bőrprobléma ellen hatásos segítséget nyújt, legyen szó akár csak a bőr egészségének megőrzéséről, akár pigmentfoltok, hegek, rácok vagy napfény által károsult bőr kezeléséről. Ebből a bejegyzésből megtudhatsz minden fontos információt és előnyt a peelingről, kémiai hámlasztásról.

Mi a peeling?

A peeling vagy hámlasztás a bőr megújítására szolgál, mivel folyamata során egy vagy több hámréteget távolít el a bőr felszínéről. A bőr természetes megújulási folyamatai egyes külső tényezőktől lelassulhatnak (pl. a bőr öregedése, napsugarak, pattanásos bőr, száraz bőr), a peeling viszont segíti és felgyorsítja az elhalt hámsejtek eltávolítását és a bőr megújulását. 

A kémiai hámlasztás eredményei közé tartoznak a finom pórusok, a ragyogó arcbőr, kevesebb ránc és pigmentfolt. Fiataloknak is ajánlott a kémiai hámlasztás, az aknés bőr ellen hatékony megoldást nyújt, továbbá az UV sugarak általi károsodást és bőröregedést is csökkenti. 

A peelingnek több fajtája is létezik. Mechanikus, enzimes, lézeres, és a kémiai hámlasztás.

Mechanikus vagy fizikai hámlasztás alatt a bőrradírt értjük, ez a hámlasztás egyik legelterjedtebb formája a kémiai hámlasztás mellett.

Az enzimes hámlasztás során növényi eredetű sejtemésztő enzimeket használnak fel a hámrétegek eltávolítására, ma általában maszkok, krémek ampullák formájában alkalmazzák.

A lézeres peeling bőrgyógyász által végzett kezelés, amely során lézerrel a bőr felső hámrétegét gőzölik, hatására a mélyebb szövetekben lévő kollagénrostok összehúzódnak, ez pedig simává teszi a bőrt.

A kémiai hámlasztás során a bőr felső hámrétegének eltávolítása által a felhám  megújul, regenerálódik és a kollagéntermelés eloszlás is javul. A kémiai hámlasztás abban tér el a bőrradírtól hogy, a radírozás során szó szerint az elhalt hámsejtek ledörzsölődnek a bőrfelszínről, míg a kémiai hámlasztás során a hatóanyagok gyengéden leoldják a hámréteget, ezzel egyenletesebb, friss bőrfelszínt eredményeznek.  

A kémiai hámlasztást legtöbbször AHA és PHA vagy BHA savakkal végzik, amelyek a pórusok mélyére hatolnak, kitisztítják azokat, eltávolítják a felesleges hámrétegeket, és felfedik a friss és fiatal bőrfelszínt.

A három típus különböző bőrproblémákra jó, az AHA és a PHA savak a bőr öregedését gátolják, csökkentik a hegeket és a pigmentfoltokat, a BHA pedig zsírosabb, pattanásos bőrproblémákra nyújt hatékony megoldást.

Kémiai hámlasztás otthon – mit érdemes tudni?

Ma már sokan végeznek otthon is kémiai hámlasztást, rengeteg kémiai gyümölcssavas hámlasztó kapható a drogériákban. Azonban, ha otthon végez valaki kémiai hámlasztást, nagyon sok szempontra oda kell figyelnie. 

A bőrtípus ismerete és a bőrproblémára ajánlott megfelelő kémiai hámlasztó választása a legelső szempontok között van. A kémiai hámlasztónak a típusa és hatékonysága a bőr érzékenységétől is függhet, ezért ha valaki ezeket a szempontokat nem veszi figyelembe, akár kellemetlen irritációt és a bőrfelszín károsodását is tapasztalhatja, az otthoni kémiai hámlasztás eredményeként. 

Fontos továbbá, hogy a kémiai hámlasztás egyfajta sebgyógyulást idéz elő, ezért a hámlasztás után a bőr még érzékenyebbé válhat és a bőrnek regenerálódási időre van szüksége. Az otthoni kémiai hámlasztás nagyban függ a bőrtípustól és hogy az hogyan reagál a kémiai hámlasztóra, az alkalmazás mennyiségétől és a hatóanyagoktól függően, ezért ezt a módszert csak akkor ajánljuk, ha már részt vettél kozmetikus általi hámlasztó kezelésen, és az általa javasolt termékeket használod, a bőrtípusodnak megfelelően.

Éppen emiatt ajánlott a kémiai hámlasztást szakemberre bízni, mert a kezelés során egy teljes körű bőrdiagnosztikára kerül sor: a bőrtípusnak és a problémának megfelelő kezelés hatékonyabban javítja a bőr állapotát és újítja meg azt, továbbá nem jár esetleges veszélyekkel sem, szemben az otthoni kémiai hámlasztással. 

A kezelés során mélyebb, középmély rétegekbe is behatolnak a hatóanyagok, ezzel serkentve a kötőszöveti rostok újratermelődését is. A kémiai hámlasztás alkalmazható az arcon, a nyakon, a dekoltázson, akár a kézfejen is. 

Fontos, hogy a kémiai hámlasztás sokkal hatékonyabb, ha egy mélytisztító, hidratáló kezelés is megelőzi (mint pl. az Oxygeneo vagy az Aqua Plus kezelések). Így lesz tökéletes az eredmény: puha, friss, erőtől ragyogó bőr.

Ha szeretnéd megújítani és felfrissíteni bőröd próbáld ki Seyo hidratáló kezelésünket és élvezd a ragyogó, sima bőr előnyeit! Tudj meg többet kezelésünkről vagy jelentkezz be esztétikai központunkba még ma!