Bőrünk folyamatosan, az évszakokkal együtt változik. Ahogy a Nap is máshogy süt nyáron, mint télen, a bőrünk is másféle törődést igényel. Ahogy eljön a hidegebb idő, a fűtésszezon, még a normál bőr is szárazabb, érzékenyebb lehet. Milyen okok lehetnek a száraz bőr mögött és mit tehetünk ellene?

Száraz, érzékeny, vízhiányos bőr

Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni száraz, érzékeny és vízhiányos bőr között, hiszen nem mindegy, hogyan kezeljük őket.

A feszítő, száraz érzés általában a bőr felső rétegének dehidratáltsága miatt alakul ki. Ez azonban egy átmeneti állapot, szemben a száraz bőrtípussal, így különböző ápolást is igényelnek. Abban az esetben ha a bőr száraz, vízhiányos, nagyon érzékennyé válhat.

Száraz, érzékeny bőr

A bőr kiszáradása, érzékennyé válása bizonyos mértékig normális, természetes folyamat. Télen folyamatosan váltakozik a hőmérséklet, a levegő hideg, bent a fűtés miatt szárazzá is válik, sokkal több ruhát veszünk magunkra, emiatt a bőrünk folyamatos dörzsölésnek van kitéve.

Az érzékeny bőr általában valaminek a hatására alakul ki: akár egy már meglévő bőrprobléma, allergia, stressz is kiválthatja, de lehet akár épp a vízhiányos vagy zsírhiányos bőr következménye is.

Vízhiányos bőr

A vízhiányos bőrt szintén általában a külső tényezők okozzák, azonban itt inkább az UV-sugárzás, gyakori időjárás-változás, környezetszennyezés állnak a háttérben. Ezek ugyanis felsérthetik a bőr felső hámrétegét.

Emellett a vízhiányos bőr lehet az öregedés és genetika eredménye is, hiszen a bőrben lévő hialuronsav csökkenése arányosan csökkenti a nedvességtartalmát is.

Téli bőrápolási módszerek

Fontos, hogy első lépésként meghatározd, milyen problémával állsz szemben. Ha a bőröd alapesetben is száraz típusú, valószínűleg a természetes, téli időjárás-változás okozza az érzékenységet. Ahhoz, hogy pontos képet kaphass bőröd állapotáról és a megfelelő ápolásáról, keress fel egy kozmetikus szakembert.

Száraz, vízhiányos bőr ápolása

Ha száraz vagy kombinált a bőrtípusod, valószínűleg már tudod, milyen készítmények bizonyulnak hatékonynak. Ilyenkor különösen érdemes minden nap hidratáló krémet használni, elsősorban olyan termékeket, melyek vízbázisúak és fokozzák a bőr hidratáltságát.

Zsírhiányos, érzékeny bőr ápolása

Az alipikus, azaz zsírhiányos bőrök főbb jellemzője a bőr faggyúmirigyeinek alulműködése és a szaruképzési zavar, de a környezeti hatások, a helytelen bőrápolás is elősegíti kialakulását. A zsírhiányos bőr érdes, érzékeny, kipirosodásra hajlamos.

A bőr felszínéről hiányzik az a védőréteg, ami vizes és zsíros fázisból áll, ezt nevezzük bőrfelszíni emulziónak. A zsíros fázis hiányában sérül a vizes fázis is, mert fokozódik a láthatatlan vízveszteség, így az alipikus bőr vízhiányos is. Ez esetben nem elegendő csupán egy hidratáló krém, hanem szükség van a lipidek pótlására is. A megfelelő bőrápolási termék kiválasztásához kérd szakember segítségét!

Mit ajánlunk?

Ha még sosem konzultáltál a kozmetikusoddal a bőrápolással kapcsolatban, vagy bizonytalan vagy, mire is van szükséged, semmiképp nem javasoljunk az öndiagnosztikát. A kozmetikus szakemberek gyorsan és hatékonyan képesek megismerni a bőröd, azonnal tudják, milyen kezelésre, milyen összetevőkre van szükséged, és konkrét termékeket is tudnak ajánlani.

Emellett javasoljuk, hogy néhány havonta vegyél részt olyan hidratáló kezelésen, ami vízbázisú, kifejezetten a bőr kötőszöveti-szintű felfrissülését, a nedvesség- és hialuronsav-tartalmának megőrzését segíti. Gyors és hatékony megoldás, amit a bőröd is meghálál!

Ismerd meg hidratáló kezeléseinket!