A téli hideg időjárás beköszöntével a férfiaknak is jobban kell vigyázniuk arcbőrük épségére. A hó, szél, eső hatására a férfi arcbőr, habár különbözik a nőitől, ugyanúgy kiszáradhat, érdessé, pirossá és érzékennyé válhat ebben az időszakban.  Ezért ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a téli arcápolás lépéseit férfiaknak.

Hidratálás

A hideg és szeles idő csökkenti a bőr a keratin rugalmasságát, amely a bőr egyik legfontosabb alkotóeleme. Ettől a bőr töredezettebbé, szárazabbá válhat, így kiszolgáltatottabb a korai öregedésnek is. Ezért mindenképp fontos az arc hidratálása, lehetőleg napi kétszer. 

A hidratáló kozmetikumok közül a téli időszakban érdemesebb a hatóanyagokban gazdag krémeket választani a hab és a gélek helyett, mivel ez megnyugtatja és táplálja a hideg idő által megterhelt arcbőrt. 

Extrém hideg esetén, azaz például síeléskor, ajánlott kerülni a víz alapú hidratáló krémeket, ilyenkor inkább az olajosabb krémeket válasszuk, mert ezek hosszabb ideig fejtik ki hatásukat.

Teli-arcapolas-ferfiaknak-2

Borotválkozás után hámlasztó használata

A reggeli borotválkozás után nagyon fontos az arcbőr, a bőr nyugtatása és a gyulladáscsökkentés, amelyre általánosságban a különböző after shave-eket szokás használni. Azonban a hámlasztók nem csak segítenek a bőrnek a szőrtüsző-gyulladás megelőzésében, akkor is hatásosak, ha mitesszerekkel vagy pattanásokkal küzdünk. 

Továbbá a hámlasztás azért is fontos, mert a gyakori hideg-meleg levegő változása, a párás, fűtött terek hatása is rossz hatással lehet az arcbőrre és kiszáríthatja azt. A hámlasztó hatására eltávolíthatók az elhalt hámsejtek, ezáltal az arcbőr regeneráló képessége, a bőrlégzés is fokozódik és frissebbé is válik.

Fényvédelem télen is

Ne feledkezzünk meg a megfelelő fényvédelemről ebben az időszakban sem. Bár a nap káros sugarainak nagy részétől (UVB sugárzás) nem kell tartani, a bőrt öregítő UVA sugárzástól télen is védeni kell az arcbőrt, ha nem szeretnénk, hogy az idő előtt öregedjen. 

A legjobb megoldás erre, hogy olyan hidratáló krémet alkalmazunk, amelyek összetétele megvéd az UVA sugárzástól is a hidratálás mellett. 

Síelés esetén kifejezetten fontos a naptej, fényvédő használata, hiszen a hóról visszaverődő napfény káros hatással lehet az arcbőrre.

Teli-arcapolas-ferfiaknak-3

Ajakbalzsam

Télen az ajkak könnyedén kiszáradhatnak hiszen az itt lévő bőr vékony és így könnyebben megsérül a téli időjárás bőrkárosító hatásai miatt. Mivel az ajkak alatt lévő bőr alatt nincsenek faggyúmirigyek, így a bőr nem tudja újratermelni a szükséges bőrfelszíni emulziót, így mindenképp fontos, hogy használjunk ajakbalzsamot. Ha tehetjük, válasszunk olyat, amely nem ízesített, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy ízesített ajakbalzsam esetén többször összeérintjük ajkainkat, ami gyorsítja azok kiszáradását.

Az arcbőr megfelelő védelme és egészsége érdekében elengedhetetlen az átfogó és mélyreható bőrápolás. Próbáld ki Seyo férfiaknak szóló kezeléseinket és óvd meg bőröd a tél káros hatásaitól!